Praženie krok po kroku
Kávové zrnká prekonajú od zberu dlhú cestu ku konečnému spotrebiteľovi. Počas nej sú však len zbavené dužinatých obalov a usušené, nie opražené. Praženie kávy je spolu so zomletím jedným z posledných procesov, ktorými prejde zrnko kávy, kým sa z neho stane lahodný povzbudzujúci nápoj.
Je dôležité, aby bola káva pražená a mletá s čo najmenším časovým odstupom od spotreby. Takéto služby ponúkajú lokálne pražiarne, kde kávu profesionálne tepelne spracujú a zomelú tak, aby sa znásobil zážitok z jej pitia.
Proces praženia kávy závisí od druhu kávových zŕn. Ich veľkosť a tvar ovplyvňuje dĺžku praženia. Praženie kávy prebieha v rotujúcich bubnoch pri vysokých teplotách od 160 do 250 stupňov Celzia. Zeleným kávovým zrnkám pred pražením chýba charakteristická farba, vôňa a chuť, na ktorú sme zvyknutí pri výslednom produkte. Teplota pri pražení je faktorom, ktorý výrazne ovplyvňuje vzhľad, vôňu a aj chuť kávy. Existujú štyri stupne praženia líšiace sa teplotou aj časom. Rôzne upražené kávové zrná možno rozoznať podľa sfarbenia – svetlé, stredné, tmavé a veľmi tmavé.
Svetle pražené zrnká kávy sa delia na dva druhy – Cinnamon Roast a New England Roast. Pražia sa len niekoľko minút pri teplote do 200 stupňov Celzia, kým nenastane fáza „first crack” alebo prvé puknutie. Ich povrch ešte nie je lesklý a chuť je kyslejšia, no ovocná zároveň.
Stredne upražené zrnká, American Roast, Regular City Roast a Full City Roast, sa pražia pri teplote 210 až 220 stupňov Celzia. Ich povrch je stále matný, lebo sú hotové ešte pred „second crack”, čiže druhým puknutím. Čím vyššia teplota pri pražení, tým je káva menej kyslá. Stredne upražená káva chutí omnoho sladšie, ale napriek tomu ešte nestráca všetku pôvodnú kyslosť.
Tmavo upražené zrnká typu Vienna Roast a French Roast majú mierne lesklý povrch, za ktorý vďačia olejom. Tie sa pri teplote približne 250 stupňov Celzia dostávajú na povrch. V tejto fáze praženia nastáva „second crack”.
Veľmi tmavo upražené zrnká Italian Roast sa pražia pri teplote vyššej než 270 stupňov Celzia. Skaramelizované cukry vytvoria na ich povrchu výrazne lesklú vrstvu. Takto tepelne upravené zrnká kávy sú podstatne užšie a chutia výraznejšie, niekedy až jemne spálene.
V pražiarni kávy je možné sa informovať o druhoch praženej kávy, jej chuti a špecifikách. Školený personál vie poradiť pri výbere aj príprave. Napríklad svetlé zrnká sa hodia na filter, tmavšie sú vhodné na prípravu espressa a mokky.
Ďalšou veľkou výhodou lokálnej pražiarne je, že si čerstvú kávu môžete nechať rovno zomlieť. Poznáme päť druhov mletia kávy – veľmi jemné, jemné, stredne hrubé, hrubé a veľmi hrubé mletie. Veľmi jemné mletie je vhodné na prípravu tureckej kávy. Jemno pomletá káva je ideálna na prípravu espressa. Káva namletá na stredne hrubo sa hodí na prípravu mokka kávy. Z hrubo namletej kávy sa pripravuje filtrovaná káva a z veľmi hrubo namletej zase káva vo french presse.
Upražené kávové zrnká pomaly strácajú svoju arómu. Káva uvarená zo zŕn, ktoré po pražení dlho stáli, má nevýraznú chuť aj vôňu. Tým sa znehodnocuje celý zložitý proces jej spracovania a týždne práce mnohých ľudí. U nás pražíme kávu až po prijatí objednávky, aby k vám prišla chutná a aromatická ako priamo z pražiarne.
Pražená zrnková káva
Láska k prírode, lahodná aróma a potešenie vtlačené do zrnka kávy upraženého priamo u nás udržateľným spôsobom.
51 PRODUKTOVZelená zrnková káva
Vždy čerstvá káva, ktorú si viete upražiť v pohodlí domova na mieru vašim požiadavkám.
16 PRODUKTOV