Organická káva
Trend vychutnávania kvalitnej kávy v pohodlí domova postavil milovníkov kávy pred neľahké rozhodnutie. Ako si vybrať odrodu, stupeň praženia, či hrúbku namletia? S čoraz väčšími obavami o životné prostredie a celkovú kvalitu života sa do myslí vkráda aj ďalšia otázka: bežná alebo organická káva?
Káva je hneď po rope druhou komoditou, s ktorou sa vo svete najviac obchoduje. V roku 2014 bola jej svetová spotreba vyčíslená na 149,3 miliónov vriec kávy, čo je takmer deväť miliárd kilogramov kávy. Aby sa vyhovelo masovému dopytu, bola maximalizovaná produkcia až do takej miery, že pestovanie kávy začalo škodiť životnému prostrediu. Preto je otázka výberu medzi bežnou a organickou kávou práve v súčasnej situácii na svetovom trhu veľmi relevantná.
Pri pestovaní kávy, tak ako aj pri pestovaní iných plodín, sa využíva množstvo syntetických hnojív, pesticídov, herbicídov, fungicídov a insekticídov. Pestovatelia a zberači kávy sú tak vystavení týmto zdraviu škodlivým látkam, ktoré môžu spôsobiť rôzne zdravotné komplikácie a vážne ochorenia. Tieto chemické prípravky sa ďalej dostávajú do vody a ovzdušia. Ďalšou ohrozenou skupinou sú teda ľudia žijúci v blízkosti kávových plantáží, ktorí sú priamo ohrození chemikáliami navôkol.
Samotné plantáže sú taktiež problémom. Ich vzniku väčšinou predchádzalo odlesnenie, aby hybridné odrody kávy mohli skôr dozrievať na priamom slnku. Počas dažďov, ktoré sú v tropickom pásme výdatné, hrozí riziko zosuvu pôdy. Erózia býva zapríčinená práve vyklčovaním lesného porastu, ktorého koreňový systém zabezpečoval stabilitu pôdy. Navyše sa počas dažďov vymývajú chemikálie z pôdy a hrozí znečistenie zdrojov pitnej vody, úhyn zvierat a zdravotné komplikácie u ľudí.
V čom je organické pestovanie kávy lepšie pre životné prostredie? Produkt je označený za organický až keď je vypestovaný na pôde, ktorá nebola chemicky ošetrená aspoň tri roky. Tento časový úsek je potrebný na to, aby sa pôda očistila od všetkých chemikálií. Organické pestovanie využíva prírodné hnojivá — kávové šupky, kurací hnoj alebo kompost. Tieto druhy hnojív nemajú negatívny vplyv na životné prostredie, či už ide o kvalitu pôdy, vody, ovzdušia alebo života jeho obyvateľov.
Väčšina produkcie organickej kávy je dopestovaná v tieni lesného porastu. Nie je potrebné umelo vytvárať plantáže, keď lesné spoločenstvo poskytuje všetko potrebné pre pestovanie kávy. Kávovníky prirodzene preferujú tieň. Vtáctvo a plazy, ktoré pri odlesnení prichádzajú o svoje prirodzené prostredie, sú veľmi užitočné pri pestovaní kávy. Tieto zvieratá sa živia hmyzom parazitujúcim na kávovníkoch. Pri konvenčnom pestovaní kávy sa používa zbytočne veľké množstvo pesticídov a insekticídov, keďže absencia vtákov a plazov spôsobuje premnoženie škodcov v danej oblasti.
Pestovanie organickej kávy je prospešné pre ekosystém a aj konečného spotrebiteľa. Nejedná sa o žiaden nový trend, keďže v minulosti boli všetky produkty organicky vypestované. Organická produkcia je teda úspešne overená časom.
Pražená zrnková káva
Láska k prírode, lahodná aróma a potešenie vtlačené do zrnka kávy upraženého priamo u nás udržateľným spôsobom.
51 PRODUKTOVZelená zrnková káva
Vždy čerstvá káva, ktorú si viete upražiť v pohodlí domova na mieru vašim požiadavkám.
16 PRODUKTOV