Kostarika Santa Anita

Chuťový profil: jazmín, marhuľový džem, biela čokoláda
Nadmorská výška: 1400 m.n.m.
Oblasť: West Valley - Naranjo
Klasifikácia: SHB EP
Varieta: H1
Zber: Október 2023
Spracovanie: karbonická macerácia
Skóre: 88,5
Praženie: OMNI roast

Táto neobyčajná káva je ďalšou našou kostarickou špecialitou.
Špeciálnych je na nej nieľko vecí, začneme prvou a tou je odroda H1.
H1 (alebo Centroamericano) je trpasličím krížencom druhej generácie medzi T5296 a etiópskou Rume Sudan. Dostal to najlepšie z oboch svetov: možno ho pestovať do nadmorskej výšky 1300 mnm, jeho listy sú odolné voči "kávovej hrdzi" (častej chorobe) a navyše rodí už po 2 rokoch s vysokým výnosom čerešničiek. Počas prvých 2 rokov je ale potrebné ho dobre prihnojovať, aby sa koreňový systém mohol správne vyvinúť v pevné a silné stromčeky. Je tiež vhodný na agrolesníctvo.
O farme:
Farmu Santa Anita vedie už piatu generáciu Enrique Carvajal. Historicky bola špecializovaná na premyté (washed) spracovania, ale v posledných rokoch začala viac produkovať specialty coffee s experimentálnymi spôsobmi spracovania, akým je aj karbonická macerácia.
Spracovanie:
karbonická macerácia je jedno z mnohých experimentálnych metód spracovania kávových čerešničiek. Posledné roky je v specialty coffee svete veľmi obľúbená, celkovo ju ale poznajú najmä vinári. Proces prebieha nasledovne: pozbierané a nenarušené čerešničky sú umiestnené do vzduchotesných nádob s jednosmerným ventilom, aby von mohol prúdiť kyslík. Časom ako čerešne kvasia a produkujú oxid uhličitý, ten vytláča kyslík von z nádob a spôsobuje podtlak a rýchlejšie kvasenie. To však riadený proces, ktorým je možné dosiahnuť nové chute v káve.

16,0058,00

Vymazať

Ďalšie informácie

Hmotnosť -
Rozmery -
Hmotnosť

225g, 500g, 1kg

Recenzie

Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.

Pridajte prvú recenziu pre “Kostarika Santa Anita”

Možno by sa Vám páčilo…