Zelená káva vs. chudnutie
Vedeli ste, že…
…zelená káva nie je špeciálny druh kávy? Všetky kávové zrná majú zelenú farbu, pokiaľ sú surové a nepražené. Po procese sušenia a oddelenia od dužinovitého obalu sú pripravené na ďalšie spracovanie. Aby sa uchovala ich čerstvosť, sú ďalej distribuované. Následne prechádzajú procesom praženia do podoby, ktorú poznáme – voňavé tmavohnedé zrnká.
Nepražené kávové plody však majú nespornú výhodu oproti finálnemu produktu, čo im v ostatnej dobe získalo množstvo fanúšikov. Obsahujú kofeín, lipidy, aminokyseliny, draslík, sacharidy a antioxidanty. Tieto látky prospešné pre ľudský organizmus sa počas praženia strácajú. Výskum potvrdil, že pri spracovaní surových kávových zŕn pri teplote 230 až 250 stupňov Celzia po dobu 12 až 21 minút sa celkový obsah antioxidantov znížil o polovicu. Práve jeden konkrétny antioxidant, kyselina chlorogénová, povzniesol zelenú kávu na zdravý prostriedok na chudnutie.
Kyselina chlorogenová primárne spomaľuje proces starnutia buniek. Ďalej znižuje krvný tlak a hladina cukru v krvi vďaka vstrebávaniu sacharidov z tráviaceho traktu. Štúdia potvrdila súvislosť medzi kyselinou chlorogenovou a redukciou hmotnosti. Je dokázané, že táto kyselina zlepšuje funkciu hormónu adiponektínu, ktorý zvyšuje oxidáciu mastných kyselín a zabraňuje ukladaniu tukov v tele. Pravidelným pitím tohto nevšedného nápoja môžete predísť vzniku cukrovky, znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení či rakoviny a zbaviť sa kilogramov navyše.
Netreba tiež zabúdať ani na obsah kofeínu, ktorý je v zelenej káve rovnaký, ako v káve praženej. Kofeín má stimulujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu, čo sa vo väčšine prípadov spája so znižovaním únavy. Táto stimulácia však zvyšuje aj rýchlosť metabolizmu. Kofeín zvyšuje takzvaný pokojový metabolizmus (Rest Metabolic Rate) o 3 až 11%. Pokojový metabolizmus je ukazovateľom toho, ako jednoducho naše telo spaľuje kalórie v pokoji. Čím je vyššia hodnota, tým je väčšia spotreba energie a tým viac si človek môže dopriať v jedle bez strachu z kilogramov navyše. Preto je pri pravidelnom (no nie prehnanom), pití kávy väčšia šanca úbytku na váhe. Pozor ale, pri dlhodobej konzumácii akýchkoľvek nápojov obsahujúcich kofeín hrozí, že si organizmus vybuduje odolnosť voči jeho účinkom.
Naše skúsenosti
Za celé obdobie čo pracujeme so zelenou kávou, sme sa stali jedným z najväčších predajcov. Vďaka tomu sme mali možnosť zozbierať informácie priamo od našich zákazníkov, čo ju mali možnosť vyskúšať. Stretli sme sa s rôznymi reakciami, avšak obzvlášť s tými pozitívnymi.
Najčastejšie reakcie boli:
- rýchlejšie trávenie
- strata na hmotnosti
- úprava tlaku
- energetická bomba
- zvláštna chuť
Našli sa aj ľudia, ktorým vyhovuje viac klasická pražená káva. Každý má iné preferencie a iné chute, aké máte vy? Patríte do klubu milovníkov tejto zdravej pochúťky, alebo sa prikláňate ku starej dobrej klasike?
Pražená zrnková káva
Láska k prírode, lahodná aróma a potešenie vtlačené do zrnka kávy upraženého priamo u nás udržateľným spôsobom.
51 PRODUKTOVZelená zrnková káva
Vždy čerstvá káva, ktorú si viete upražiť v pohodlí domova na mieru vašim požiadavkám.
16 PRODUKTOV