Zelená káva 5x inak

Zelená káva má veľmi špecifickú chuť. U zákazníkov sme sa stretli s rôznymi reakciami. Väčšinou ostanú zaskočení, či už pri pohľade na ňu alebo aj pri ochutnaní. Mnohí z nich totiž očakávajú vzhľad a chuť praženej kávy. Zelená káva je však úplne iná. Jej chuť sa dá prirovnať k vylúhovanej obilnine, vzdialene aj k zelenému čaju. Čím dlhšie sa lúhuje, tým je výraznejšia. Je to naozaj netypická chuť, no aj napriek tomu a najmä vďaka svojim účinkom si zelená káva získala mnoho priaznivcov. Pre tých, ktorí majú pocit, že im zelená káva nechutí, no aj tak by ju chceli piť pre jej benefity, ju pripravujeme s využitím niekoľkých príchutí.

Kardamon

kardamon6 1062x800 1062x279 e1598787557774 - Caffe4UKardamon je korenina pochádzajúca z ďalekého východu, kde je obľúbeným doplnkom na dochucovanie jedál. Má niekoľko priaznivých účinkov – pozitívne pôsobí na zažívanie, na zmiernenie žalúdočných problémov, má tiež upokojujúci vplyv na nervovú sústavu.

Kardamon je chuťovo asi najvýraznejší spomedzi korenín, ktoré na dochucovanie zelenej kávy používame. Na to, aby ho bolo naozaj cítiť, musia byť jeho zrnká pomleté. Najlepšie tak prenikne do zelenej kávy a takmer úplne prekryje jej chuť.

Škorica

skorica 1127x800 1030x281 e1598787501489 - Caffe4UŠkorica je taktiež výraznou koreninou. Obsahuje veľa vitamínov a reguluje množstvo cukru v krvi. Taktiež posilňuje imunitu, má antibiotické účinky, uvoľňuje hlieny, odstraňuje plynatosť, napomáha pri chudnutí. Avšak vo veľkých množstvách môže mať na organizmus aj negatívne účinky. Môže za to kumarín – látka, ktorú škorica obsahuje a ktorá je toxická pre pečeň a obličky. Ľudia, ktorí majú problémy s pečeňou, by mali preto škoricu konzumovať len obmedzene.

Kombinácia zelenej kávy so škoricou je veľmi obľúbená, obzvlášť v jesennom a zimnom období. Škorica sa vďaka svojej aróme v zelenej káve vie pretlačiť do popredia a preto chuťovo dominuje nad zelenou kávou. Nápoj sa po premiešaní sfarbí do matnejších hnedastých farieb. Škorica jemne obalí pomleté zrnká zelenej kávy a tým im napomôže udržať na spodku pohára, vďaka čomu si môžete kávu lepšie vychutnať.

Kokos

kokos 1174x800 1160x282 e1598787353675 - Caffe4U

Kokos je skvelým spoločníkom v domácnosti. Kokosový olej sa využíva v kuchyni, ale aj v kozmetike, zdravotníctve a iných odvetviach. Väčšinou nám evokuje exotiku, slnko, more, pláž. Takú istú atmosféru môže navodiť, aj keď ho vmiešame do zelenej kávy.

Do zelenej kávy používame strúhaný kokos. Je ho cítiť len jemne a dominuje chuť kávy. Zelenej káve však dodá príjemnú, exotickú arómu.

Zázvor

zazvor2 922x800 922x316 - Caffe4U

Zázvor, alebo tiež ďumbier lekársky, je už odpradávna považovaný za malý zázrak, čo sa týka liečenia chorôb a prechladnutí. Má korenistú až štipľavú vôňu a chuť. Obsahuje mnohé vitamíny a je pomocníkom pri chrípke, angíne či nádche. Rovnako pomáha znižovať cholesterol a chráni steny cievneho systému.

Zázvor svojou výraznou chuťou potlačí chuť zelenej kávy, no táto kombinácia má skvelé účinky na ľudské telo. Najlepšie je piť ju za horúca. Horúci zázvor podporí imunitu a zelená káva povzbudí. Ideálne spojenie na chladné zimné dni.

Vanilka Bourbon

vanilka1 1800x1200 1791x434 e1598786967438 - Caffe4U

Vanilka je popínavá orchidea pôvodom z Mexika. Do polovice 19. storočia bola endemitom, typickým pre Mexiko, nakoľko ju opeľuje len niekoľko druhov miestnych kolibríkov. Časom sa však vyvinul systém umelého opeľovania, vďaka čomu sa mohla rozšíriť aj do iných častí sveta. Vanilka je drahou surovinou kvôli umelému opeľovaniu a náročnému procesu spracovania. Napriek tomu je vo svete veľmi žiadaná. Vanilka pôsobí proti únave, na nervy, povzbudzuje mozgovú činnosť a pôsobí ako afrodiziakum.

Vanilka bourbon dodá zelenej káve príjemné sladkasté tóny. Je veľmi jemná, no zároveň aromatická, avšak chuť zelenej kávy dominuje nad chuťou vanilky.

Ďalšie články

Caffe4u štatút súťaže

CAFFE4U SÚŤAŽ identifikácia organizátora súťaže: Caffe4u, s.r.o. Koreničova 13, 81103 Bratislava IČO…

Zobraziť článok

Svet karamelovej vône

Arabské víno. Tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí…
Zobraziť článok