Svet karamelovej vône
Čerstvo pražená káva
Arabské víno. Tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé, čokoládovo-hnedé zrniečka uchované v rôznych nádobách.
Káva je niečo, čo pre mnohých ľudí po celom svete predstavuje začiatok každého dňa. Akýsi rituál, ktorý vytvára pokoj a štartuje deň. Nejeden z nás podľahol čaru tohto magického nápoja. Avšak nie je to iba nápoj. Je to udalosť, ktorú sa snažíme čo najviac si spríjemniť.
My v CAFFE4U sa už šesť rokov staráme o vaše krajšie dni. Snažíme sa, aby ste si svoju vlastnú kávovú udalosť vytvorili tam, kde sa cítite najlepšie a kde si dokážete užiť každý jeden glg. Práve to chceme docieliť prostredníctvom ponuky v podobe viac ako 30-tich druhov káv. Preto nezáleží, či hľadáte kávu s tónmi horkej čokolády, citrusov či ovocia. Chceme, aby si u nás každý našiel svojho favorita. Využívame kávu najvyššej akosti, ktorá pochádza z takmer celého sveta. Naším najväčším potešením bude, keď spolu s nami tento kávový svet plný možností začnete objavovať.
Káva má tisíc podôb, no na každom jej začiatku je túžba uspokojiť svoj každodenný rituál.
Tak ako hrozno využívané na víno má množstvo druhov, takisto aj kávovník má početné odrody a variety. Rastie približne v 70-tich krajinách sveta, ktoré mu poskytujú vhodné klimatické podmienky. Tieto oblasti sú svorne nazývané ako kávový pás (z ang. „coffee belt“) a nájdeme ich medzi obratníkom raka a obratníkom kozorožca.
Celý proces spracovania kávových zŕn je fascinujúci. Predtým, ako káva pristane v šálke, musí prejsť dlhú cestu, ktorá začína pri kávovníku. O ten sa stará farmár na svojej plantáži. Vďaka svojim dlhoročným skúsenostiam vie, kedy je najvhodnejší čas zberu. Kávovníkové čerešne sú zbierané zložitejším (ručným) spôsobom, alebo menej nákladným spôsobom nazývaným tiež netriedený zber.
Zelené zrná, ktoré farmár získa z kávových čerešní a o ktoré sa my, pražiari, zaujímame, sa spracúvajú tromi najbežnejšími metódami, ktoré majú výrazný vplyv na celkovú chuť kávy. Farmár sa rozhoduje, či chce zrná spracovať mokrou, suchou alebo medovou metódou. Pričom mokrá (washed) metóda dodá káve čokoládové a orieškové tóny. Suché (natural, dry) spracovanie vyzdvihne najmä ovocné a kyslejšie chute a nakoniec medová (honey) metóda zvýrazňuje sladšie tóny a vďaka nej káva získava aj konzistentné a chuťovo plné telo. Okrem týchto známych metód existuje mnoho variánt s malými odchýlkami postupov spracovania, prípadne ich macerácií. V chuti je ich však veľmi ľahké rozoznať. Takéto metódy patria pod spoločnú skupinu s názvom experimentálne.
Pražiari spracované zelené zrniečka pomocou pražičky premieňajú na chutné, upražené zrná vhodné na prípravu kávy. U nás nájdete predovšetkým zrná z kávovníkov s názvom Coffea Arabica.
Pokiaľ ste niekedy prechádzali cez Obchodnú ulicu v Bratislave, možno ste zacítili jemnú, karamelovú vôňu, ktorá ľahko opantá zmysly. To sme akurát pražili jednu z našich káv. Praženie je alfou a omegou jej výslednej chuti. Práve vďaka rozdielnemu praženiu vznikajú jej rozdielne chute. My sme lokálna pražiareň, ktorá sa zameriava najmä na praženie s označením City+ a Full City, čo znamená tmavšie praženie využívané najmä na espresso. Postupom času však rozširujeme našu ponuku aj o svetlo – pražené druhy, ktoré sú vhodné najmä na prípravu pomocou alternatívnych metód, ako napríklad V60, Chemex, Vacuum Pot, Nitro Brew, Cold Brew, frenchpress alebo mokka.
Chcete s nami precestovať kávový svet a pritom sa ani nepohnúť od laptopu? Na našom e-shope sa dočítate všetko o našej kávovej ponuke. Vy sami si vyberiete podľa tónov, ktoré vo vašej káve preferujete. Či už sa vám pozdáva korenistá India Mysore alebo karamelový Salvador, každá káva je pre vás pripravená čerstvá a so starostlivosťou.
Spoznajte spolu s nami (takmer) celý kávový svet a objavte nové chute.
Pražená zrnková káva
Láska k prírode, lahodná aróma a potešenie vtlačené do zrnka kávy upraženého priamo u nás udržateľným spôsobom.
51 PRODUKTOVZelená zrnková káva
Vždy čerstvá káva, ktorú si viete upražiť v pohodlí domova na mieru vašim požiadavkám.
16 PRODUKTOV