08.03.2021

Trvalá udržateľnosť – naša najvyššia hodnota

Zdieľať:

Zelené podnikanie

Pomaličky k nám prichádza pani jar – vľúdnejšia doba roka, kedy všetko začína rásť, kvitnúť a šálku kávy doprevádzajú teplé slnečné lúče. Všetci milujeme ten pohľad na parky a prírodu okolo, keď sa všetko zazelenie. No zazelenať sa dá aj vo vnútri a v našom prípade – v podnikaní. Povenujme sa trochu téme trvalá udržateľnosť v podnikaní – alebo ako aktívne brať ohľad na matku Zem.

Tejto téme sa  v CAFFE4U venujeme nepretržite; už v začiatkoch pražiarne sme natrafili na kameň úrazu – ako vyriešiť emisie zo spaľovania plynov pri pražení? Zdalo sa, že to nerozlúskneme, ale mali sme obrovské šťastie začiatočníka. Čoskoro na to k nám zavítala prvá elektrická pražička na Slovensku.

Pýtate sa ako to vlastne funguje? Keďže pražíme horúcim vzduchom, pri každom pražení sa hlavne odparuje voda a uvoľňujú sa arómy z kávy. A to je všetko, priatelia! Haha. Jednoduché nie? Môžeme s pokojom na srdiečku povedať, že nami vyprodukovaná pražená káva má minimálny dopad na životné prostredie.

Postupom času nám však prestal stačiť a tak sme mu zadovážili väčšieho bračeka. Načo meniť niečo, čo funguje, však? Na novom Novoroasteri pražíme teda hlavne veľké objednávky.

Ani to nebolelo..

Pri ekologickej pražiarni kávy to však len začalo. Zmenami prešli aj prevádzky. Náš servis a každodenné fungovanie sme museli prispôsobiť zelenej ceste – našej filozofii. Postupne sme vylúčili zbytočné časti servisu a nahradili ich lepšími alternatívami. Zminimalizovateli sme 🙂 Od používania mliečnych alternatív, cez vylúčenie porciovaných cukrov, papierových jednorazových “rozetiek”, po založenie vodných staníc. Na naše maličké stoly v kaviarňach sa toho zmestí teraz oveľa viac.

Pred pár rokmi sme začali tiež vyrábať domáce bylinné sirupy do našich limonád. Suroviny nám predsa rastú rovno v záhradke, tak sme to využili. Potrebujeme však aj našich kamarátov, minimálne na pečenie skvelých bratislavských rožtekov od Pekárne na Kolibe.

Neleňme a zozeleňme!

Už je to nejaká doba, odkedy ponúkame možnosť bezobalového balenia kávy: buď si donesiete vlastnú nádobku alebo použijeme náš starý (a áno, veľakrát použitý) obal. My, planéta aj vy budete šťastní, pretože na nákup vám dáme aj zľavu 🙂 Možnosť balenia do vratných dóz na kávu ponúkame najmä veľkým klientom – či už do firiem alebo iných prevádzok.

No najväčšiu časť našich predajov tak či onak tvoria klasické balíčky zrnkovej kávy.  Veľmi páčivé “papierové” obaly v skutočnosti neboli až tak papierové, ako aj plastové a hliníkové. Preto sme sa rozhodli ísť lepšou cestou. Zelenou cestou.

 

Ľahká recyklácia a solídna uhlíkovo neutrálna politika výrobcu boli kritériami, podľa ktorých sme nakoniec zakotvili pri holandskom Dutchpacku. Mesiace výroby na mieru stáli rozhodne za to, lebo teraz sa môžeme pýšiť nielen tými najkrajšími, ale hlavne najekologickejšími obalmi na trhu. Budeme radi, ak si prídete do obalu znovu nabrať kávu alebo ho vyhodíte do plastov.

Dutchpack totiž za nás vysádza stromčeky ako protihodnotu ku výrobe ľahko recyklovateľných, plastových sáčkov.

 

 

 

Stojí to za to! Ale nebojte, zďaleka sme neskončili. Čaká nás náš najväčší a naj-eko projekt. Máte nejaké tipy? Len trochu napovieme..

 

Plne ekologická výroba.

 

 

07.02.2022

Získali sme certifikát!

Mnohí z vás hovoria, že naša káva proste chutí inak. Už vieme, že tomu výrazne prispieva pražiaci proces. Preto povýšime tento proces na novú úroveň, okolo ktorej vystaváme všetko ostatné. Naša pražiareň je držiteľom certfikátu ekologického procesu praženia.

Čítať viac
13.01.2022

Robme spolu mesto prirodzene krajším!

Ekologická pražiareň kávy poháňaná obnoviteľnou energiou, plne-recyklovateľné obaly na kávu, veľkoodber vo vratných hliníkových súdkoch so zvýhodnenou cenou, objednávky do vlastných obalov, to všetko sú len niektoré kroky, ktoré sme doteraz podnikli.

Čítať viac
08.03.2021

Trvalá udržateľnosť – naša najvyššia hodnota

Povenujme sa trochu téme trvalá udržateľnosť v podnikaní – alebo ako aktívne brať ohľad na matku Zem. Náš servis a každodenné fungovanie sme museli prispôsobiť zelenej ceste – našej filozofii.

Čítať viac
25.08.2020

Praženie krok po kroku

Kávové zrnká prekonajú od zberu dlhú cestu ku konečnému spotrebiteľovi. Počas nej sú však len zbavené dužinatých obalov a usušené, nie opražené.

Čítať viac
25.08.2020

História zrnkovej kávy 

Káva predstavuje každodenný rituál pre ľudí na celom svete. Jedna šálka ráno cestou do práce či do školy, na pracovné stretnutie alebo posedenie s priateľmi.

Čítať viac
24.08.2020

Micro-lot

Plantážne kávy sú unikátne. Kto raz ochutná jednu, je vysoko pravdepodobné, že bude neustále hľadať nové chute. Zaujímavým zážitkom je tiež káva z malej plantáže, takzvaný mikro-lot.

Čítať viac
24.08.2020

Organická káva

Trend vychutnávania kvalitnej kávy v pohodlí domova postavil milovníkov kávy pred neľahké rozhodnutie. Ako si vybrať odrodu, stupeň praženia, či hrúbku namletia?

Čítať viac
24.08.2020

Zelená káva vs. chudnutie

Všetky kávové zrná majú zelenú farbu, pokiaľ sú surové a nepražené. Po procese sušenia a oddelenia od dužinovitého obalu sú pripravené na ďalšie spracovanie.

Čítať viac
14.07.2020

Ako sa praží káva

Praženie kávy je umenie a veda zároveň. Je to zložitý proces, pri ktorom sa kávovníkové zrná menia zo zelených na bledo- či tmavohnedé.

Čítať viac
14.07.2020

Svet karamelovej vône

Arabské víno. Tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé, čokoládovo-hnedé zrniečka uchované v rôznych nádobách.

Čítať viac
Načítať ďalšie (8)